Akustikusneurinom (Vestibularis Schwannom): Erfahrungen, Symptome, Operation

Co je to akustický neurom? (Vestibularis schwannom)

Akustický neurom (nebo také nazývaný vestibulární skenom) je vzácný, benigní nádor v sluchovém a rovnovážném nervu. Léčba závisí na velikosti nádorů. Zpravidla jsou šance na zotavení dobré.

Typické anatomické umístění akustického neuromu

Typické anatomické umístění akustického neuromu. Zdroj: wikipedia.org

Zpravidla je nádor založen na Schwannových buňkách rovnovážného nervu. Pak také mluví také o vestibulárním skanómu. Schwannovy buňky představují izolaci nervových cest. Informace mohou být transportovány rychleji. Ve vzácných případech je tento benigní nádor v tkáni horského nervu.

Příčiny a frekvence akustického neuromu

Frekvence pro onemocnění se zvyšuje s rostoucím věkem. To však roste pomalu. Tento nádor také nemá tendenci vytvářet metastázy. Obvykle na tom záleží v pojivové tkáni. Podle německé rakovinné společnosti představuje tato forma nádoru 8% nádorů uvnitř lebky. Protože technické diagnostické postupy se neustále zlepšují, lze akustický neurom objevit brzy. U mnoha pacientů zůstává nezjištěn. Obvykle to nezpůsobuje bolest.

Kde je aucustický neurom?

akustický neurom vpravo, přibližně 20 x 22 x 25 mm navíc a intrameatal. Zdroj: wikipedia.org

V závislosti na vaší pozici se rozlišuje mezi dvěma formami nádoru. Nádor může nastat v úhlu mozkového mostu do středu nebo na stranu v kanálu skalní kosti.

Mediální nádor

Mediální nádor leží směrem k středu a je umístěn v úhlu mostu. Dokážete si to představit jako obzvláště úzkou místnost, která leží mezi mozerem a skalní nohou. Zde jsou centrální části mnoha lebečních nervů. V závislosti na tom, které nervy nádoru, pacient vede k různým příznakům.

Laterar Tumor

Tento formulář je umístěn na straně. Nachází se v Internus Meatus Acusticus, kanál ve skalní kosti. Zde běží nervy rovnováhy a nerv rohů. Zde běží také nerv obličeje a chuťový nerv. Růst může vést k tlakovému poškození nervů.

Jaké příznaky se vyskytují v aukčním neurinomu?

Příznaky se často vyskytují až po větším růstu. Vzhledem k tomu, že tento benigní nádor trvá dlouho, než se růst, jsou příznaky zaznamenány až po letech. Za prvé, zhoršení slyšení lze zaznamenat. Většinu času je zde ovlivněno pouze jedno ucho. Prvním znakem nádoru je výskyt jednorázové ztráty sluchu.

To najednou přichází jako ztráta sluchu nebo se projevuje jako pomalu rostoucí ztráta sluchu. Kromě toho existuje často také závratě a sledování očí. V čelisti jen zřídka může bolest obličeje nebo necitlivost. Tito postižení si často všimnou pouze náhodou. Obvykle dochází ke změně ve smyslu sluchu, zejména v oblasti vysokých tónů. Postižení lidé si všimnou, že se twittering ptáků změnilo nebo je obtížné je sledovat během telefonního hovoru na postiženém uchu. Často existuje také hluk uší. To může být někdy jediný příznak.

bolest krku v aukční neurom

V závažných případech již nemůže dojít k odtoku mozkové vody a zvyšuje se tlak mozku. Typickými příznaky pro to jsou poruchy vizuálního vizuálního bolesti, bolest hlavy, bolest krku, nevolnost a zvracení.

Jak vzniká akustický neurom?

Proč k tomuto nádoru dochází, dosud není dostatečně objasněn. Není to ani zděděná, ani infekční příčina. Ve vzácných případech je dědičnou onemocněním neurofibromatózou typu 2. Genetický defekt spouští nádory v celém těle. Přibližně 5% nemocných pak také vede k akustickému neuromu. Prolifery nádoru v nervových buňkách však však mohou vést k trvalému poškození, pokud existují příznaky tlaku. Většinu času se jedná o extrémní kurzy nemoci.

Jak je diagnostikován akustický neurom?

Zkouška obvykle provádí lékaře ENT. Za prvé, další nemoci, které způsobují závratě nebo problémy se sluchem. Za tímto účelem provádějí pacienti test sluchu. Pacient označuje, co slyší v různých tónech.

Audiometrie mozkového kmene může otestovat nerv rohů, aniž by pacient pro něj musel pracovat. Kliknutí na zvuky se hrají přes reproduktor. Za uchem pak elektroda měří, zda jsou informace předány do mozku bez jakéhokoli rušení. EEG poté poskytuje informace o změnách v lebce.

Lékař také provede měření teploty rovnovážného orgánu. Za tímto účelem opláchne vnější ušní kanál teplou vodou. Reflex očních svalů způsobuje, že oči se škubají tam a zpět v horizontální. Reflex může být narušen v případě aukčního neuromu. Kromě toho je pochopen rovnovážný orgán a pacient trpí závratě . To ukazuje, jak daleko nádor poškodil nerv rohů.

Co se stane během vyšetření MRI v aukčním neurinomu?

akustický neurinom

akustický neurom v obrazu MRI (šipka). Zdroj: wikipedia.org

Pokud existuje podezření na onemocnění nádoru, bude lékař provést MRI. To lze konečně zjistit, zda se jedná o nádor. Pacient je poté tlačen do diagnostické trubice na gauči, kde se řezání obrazů těla vytvářejí magnetická pole a elektromagnetické vlny. Pro lepší viditelnost se do žíly někdy vstřikuje kontrastní médium. Samotné vyšetření MRI nezpůsobuje radiační expozici. Vzhledem k těsné trubici a hlasitému zvuku, který zařízení generuje, jsou postupem často vnímáni někteří pacienti jako nepříjemné.

Jak probíhá léčba / terapie v aukčním neurinomu?

Nemoci lze léčit různými způsoby. Buď počkáte, až se nádor změní. MRI se za to pravidelně přijímá, nebo je zde záření a provoz.

V případě menších růstů se lékaři často rozhodnou čekat kontrolovaným způsobem a sledovat růst nad skenováním MRI. U starších pacientů se velikost nádoru obvykle nemění nebo se dokonce odráží. Dokud nejsou u pacienta žádné příznaky, záření nebo zásahy se snaží vyhnout se chirurgickému zákroku.

Kdy vzniká akustický neurom?

Nádor začíná růst a dosahuje velikosti dvou až tří centimetrů nebo více, vždy chirurgický zákrok. Specialisté se snaží chránit neodolatou tkáň nebo zdravé nervy. Existuje riziko, že může dojít k krvácení nebo poškození nervů. Pocit sluchu a rovnováhy proto může zůstat narušen v případě akustického neuromu. V zásadě je operace nejúčinnějším způsobem léčby nádoru a způsobit hojení.

Kdy musí dojít k záření?

Jemnější ošetření je záření s gama paprsky. Nádor je zničen cíleným zářením. Poškození okolní tkáně však nelze zabránit. Větší nádory obvykle nemohou být plně zaznamenány. Záření se používá, pokud operace není možná ze zdravotních důvodů.

Aucustic Neuroma řízený a pozdní důsledky?

Protože nádor roste velmi pomalu a netvoří metastázy, prognóza je obvykle dobrá. Kurz také závisí na poloze a velikosti nádoru. Malé výrůstky nemusí být vždy léčeny. Větší nádory se léčí po operaci a neexistují žádné relapsy. Pouze pokud nádor v lebce nemohl být zcela odstraněn, může dojít k opětovnému nádoru. Nádor však často zůstává nezjištěn po celá léta, protože nezpůsobuje žádné příznaky.