Was ist eine akustische Täuschung?

Co je to akustický podvod?

Možná víte, že se nemůžete vždy spoléhat na 100 % na své smyslové vnímání. Určitě budete znát typický jev optického podvodu. Fata Morgana je také známa. To vytváří iluzi velikosti nebo prostor. Existují také požadované reprezentace, které jsou velmi populární v umění, na pohlednicích nebo v kalendářích, například.

mnohem méně známo, že existuje také akustický podvod . Někdy interpretujete tóny, které vnímáte ze svého prostředí, protože někdy interpretujete velmi odlišně než ve skutečnosti. V našem průvodci se seznámíte s některými příklady.

zakryté tóny

Stává se, že můžete slyšet dva tóny současně, které se z hlediska výšky liší velmi málo. Pak si jen vezmete hlasitější stimul. Rozhodujícím faktorem je, že jeden z těchto dvou tónů je mnohem hlasitější než druhý.

Chytré vynálezci formátu MP3 využili tohoto akustického podvodu. Pokud se hraje hudba, část tónů může být jednoduše vynechána. Někteří lidé stejně berou nějaké tóny. To hraje důležitou roli v digitalizaci. Při procesu je také ovlivněn přenos dat. Čím menší jsou soubory, tím lépe. Poté je nutný pouze minimální požadavek na prostor pro uložení hudebních souborů nebo je rychlejší přenos na internetu.

Akustický jev Shepard Skala

SO -Called Shepard Scale se zabývá akustickým jevem, ve kterém se hraje několik cílů současně. Tóny jsou odlišné. Protože se však objem mění v čase, jako posluchač máte pocit, že byste slyšeli měřítko. Ve skutečnosti slyšíte pouze stejné tóny a každý z těchto tónů má jiný objem. Na internetu najdete spoustu krásných zvukových příkladů. Účinky, které můžete vnímat, se zdají velmi futuristické. Umělci také odmítají tento podvod, například u klavírních kusů. Tento jev je někdy dokonce používán v orgánových trubkách pro určité melodie. To vytváří velmi plovoucí zvukový zážitek.

melodie se záhadným pozadím

Diana German je dobře známý americký psycholog hudby. Ve svých studiích zjistila, že obvykle není možné rozpoznat svévolně vybrané fragmenty melodie bez soudržného kontextu. Jakmile však subjekt slyšel celý kus hudby, je pro něj možné odvodit celou melodii z fragmentů. Váš mozek může v případě potřeby přidat chybějící pasáže. Potom slyšíte celou píseň v hlavě, i když z ní můžete vnímat pouze jednotlivé tóny.

Efekt prostorového zvuku od Stereofonie

Zvukový zvukový efekt místnosti lze vytvořit pomocí stereofonie . K tomu jsou v zásadě vyžadovány pouze dva různé systémy reproduktorů, které reprodukují tóny. S obratnou kontrolou vzniká iluze, že zdroj zvuku bude v místnosti někde jinde, než je tomu tak. Tento zvláštní efekt se často používá v kině nebo na koncertu.

Pro 3D animace se stává obzvláště zajímavým. K optické iluzi se pak přidá prostorový obrázek. Předpokladem je, že zvuky jsou umístěny přesně na správném místě. Výsledný dojem považujete za realističtější a někdy už nemůžete téměř rozlišovat mezi filmem a realitou.

Speciální efekt McGurk

Víte s jistotou, že přesně slyšíte, co někdo říká? Pokud jste si opravdu tak jisti, můžete to vyzkoušet s efektem McGurk. Jedná se o velmi zajímavý akustický podvod: zážitek z poslechu je překrytím optickým vnímáním. Rozhodujícím faktorem je vždy to, co pohyb dělá reproduktor s ústy. Vlastně věříte, že slyšíte jiná slova. Uložená zvuková sekvence se však nemění.

S tímto účinkem zjistíte, že si můžete dokonce číst nevědomě i rty, ale pro přesné rozpoznání potřebujete nějakou praxi.

Tinnitus jako podvod

Jedním z nejznámějších a nejnepříjemnějších akustických podvodů je tinnitus . To je vlastně fantomový hluk v uchu. Můžete je slyšet, ale oni opravdu neexistují. Tinnitus může být pro vás velmi nepříjemný. Obzvláště když se Tinnitus ukáže jako trvalý, je to opravdu nepříjemné.

spoušť pro tinnitus zahrnuje:

  • Nehody
  • Trauma slyšení prostřednictvím krátkodobého nebo dlouhodobého přetížení
  • Stres

V případě tinnitus jsou vhodné různé léčebné přístupy, například lékové, psychologické nebo fyziologické terapie.

Sluchátka může také přispět k úspěšné léčbě vašeho tinnitus.