Exostosen: Ursachen, Symptome und Behandlung

Exostoses: Příčiny, symptomy a léčba

Exostoses jsou benigní kostní růst, které se mohou vyskytnout v kostnaté části vnějšího ušního kanálu. Často se také označují jako pohlaví nebo surfaři ušních kanálů, protože se vyskytují obzvláště často u nadšenců vodních sportů, jako jsou surfaři, potápěči a plavci. K těmto růstům kostí dochází, když je kanál ušního kanálu vystaven studené vodě po delší dobu.

Příčiny a původ

Přesné příčiny exostóz nejsou plně objasněny, ale věří se, že studená voda podporuje vývoj těchto růstů kostí. Pokud je ušní kanál pravidelně vystaven studené vodě a po delší dobu, tlak na kostní tkáň se zvyšuje, což může vést k zánětu. Osteoblasty, buňky, které jsou zodpovědné za růst kostí, pak mohou být stimulovány k vytvoření nového kostního materiálu, který nakonec vede k exostoses.

příznaky

Ve většině případů zůstávají exostosy bez povšimnutí, dokud nejsou objeveny během vyšetření lékařem. Dokud kanál uší není zcela zarostl, nezpůsobují žádné příznaky. Pokud je však ušní kanál částečně blokován, může být obtížnější odstranit vodu nebo ušní vosk z ucha, což může vést k zánětu. To může vést k bolesti a svědění v uchu i ke poškození sluchu.

Diagnóza

Doktor uší a krku (lékař ENT) může provést diagnózu exostóz. Pro kontrolu stavu ušního kanálu se provádí otoskopie nebo zrcadlení uší. V otoskopii se k prozkoumání ušního kanálu a ušního bubínku používá zařízení zvané otoskop. Viditelné je zúžení ušního kanálu nebo přítomnosti exostóz.

Ošetření

Pokud exostosy nezpůsobují příznaky nebo způsobují pouze drobné příznaky, není nutná žádná léčba. Pokud však dojde k příznakům, jako je bolest nebo poruchy sluchu, může být pro odstranění exostosů nezbytný chirurgický zákrok. Během operace je růst kostí odstraněn, aby se opět otevřel ušní kanál. Operace se provádí v lokální anestézii a je obvykle jednoduchým zásahem.

Prevence

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout exostóze v ušském kanálu, je prevence. Vodní sportovci a lidé, kteří se často plavou nebo potápění ve studené vodě, by měli nosit ochranu sluchu, aby chránili ušní kanál před dlouhým poškozením způsobeným studenou vodou. Vhodné konzervační látky jsou ušní zátkovy, důstojníci na ochranu uší nebo speciální neoprenové čepice, které pokrývají ušní kanál.

Je také důležité pravidelně čistit ušní kanál, aby se zabránilo sbírkám výdělků, které mohou blokovat ušní kanál a vést k zánětu. Některé domácí prostředky, jako je kapající olej do ušního kanálu, mohou pomoci vyřešit ušní vosk a usnadnit jej odstranění. Je však důležité nevkládat do ušního kanálu žádné ostré předměty ani bavlněné výtěry, protože to může porušit ušní kanál a vést k infekcím.

fazit

Exostoses v ušním kanálu jsou běžnými komplikacemi u nadšenců vodních sportů a lidí, kteří se často plavou nebo potápějí ve studené vodě. Tyto růst kostí jsou obvykle benigní, ale někdy způsobují komplikace, jako jsou opakující se infekce, bolest a ztráta sluchu. Pro zamezení komplikací je obvykle nezbytné operativní odstranění exostóz. Nejlepší způsob, jak se vyhnout exostóze v kanálu uší, je prevence pomocí ochrany sluchu a pravidelného čištění ušního kanálu.