Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
V mnoha případech je dodávka klasických sluchadel v uši nebo vzadu ušije zcela dostačující k podpoře jazyka porozumění pacientům se sluchovým postižením. Za tímto účelem zařízení posilují zvuk a uvolňují jej v této zvýšené podobě na ušní kanál nositele. Co se však stane, pokud střední ucho již nemá (více) schopnost snížit zvuk, poškození sluchu se stále více zvyšuje nebo anatomické důvody zabraňují přizpůsobení sluchadla?

V těchto případech mohou být implantáty naslouchátka alternativou k odnímatelnému sluchadlu a zlepšit šanci, že se jejich dopravci účastní slyšitelného světa. Pro vložení implantátu je nezbytná operační intervence, takže by se mělo důkladně zvážit rozhodnutí o implantátu sluchadla. Je také důležité si uvědomit, že stejná kvalita sluchu nemůže nikdy vzniknout jako u přirozeného sluchu. Implantáty jsou však sofistikované řešení sluchu, která mají potenciál výrazně obohatit každodenní život.

Slyšící implantát a sluchadlo: Rozhovor s pohledem

sluchové pomůcky implantáty
  • neinvazivní/ bez chirurgického zásahu

  • Flexibilní lze použít

  • Zpracovaný a vyztužený zvuk

  • používá funkci středních a vnitřních uší a zbytkových slečna

  • Pro světlo až závažné poškození sluchu

  • nosí v nebo za uchem

  • invazivně/ operační intervence

  • Zvukový procesor Vyjímatelný, implantát v zásadě firm

  • obchází zhoršené části slyšení

  • Pro zvláštní ztrátu sluchu

  • plně nebo částečně implantováno

Druh implantátu na sluchadlo Který implantát naslouchátka se používá, závisí na formě ztráty sluchu nebo sluchového postižení. Běžné typy implantátů naslouchadel tvoří vnitřní ušní implantáty -také známé jako implantáty Cochlea -, implantáty středního ucha, sluchadla -a také implantáty mozků.


oblasti aplikací různých implantátů zahrnují následující:

  • Senzorineurální ztráta sluchu
  • Kombinovaná ztráta sluchu
  • Zvukové vedení Ludo
  • Vrozené a chronické poškození sluchu
  • nesprávně potištěno nebo chybějící sluchové nervy
  • Celková ztráta sluchu (obvykle je však obtížné léčit, pokud dojde k ztrátě sluchu před nebo během získání jazyka)

Základní Struktura implantátu na sluchadla jsou výsledkem dvou částí: vnitřní část, která je implantována a následně sedí pod kůží a vnější části, která se skládá ze zvukového procesoru a na Mimo pokožku hlavy je pevná. Ani plně implantovaná zařízení nejsou zcela autonomní, vždy potřebujete připojení k externímu zařízení pro napájení.

Cochlea implantát

Implantáty Cochlea jsou pravděpodobně nejznámějšími implantáty naslouchátka, ale o nich je o nich dostatečně informován. Zařízení někdy slouží k léčbě vrozených sluchových vad, ale musí být hodnocena jako potenciálně užitečná při všech poškozeních vnitřního ucha. Cílovou skupinou jsou zejména dospělí s hluchotou hluchoty, lidé se zvyšující se ztrátou sluchu (hybakusis), stejně jako děti s těžkým poškozením sluchu - genetické nebo získané.

Elektronické impulsy tvoří základ funkce implantátu kochlea: generují v tónech kochlea, které nakonec umožňují porozumění. To vyžaduje externí komponentu, která zahrnuje jazykový procesor za ušima. Existuje bezdrátové, indukční spojení od vnějšího do vnitřní komponenty. Ten sedí v chrámové kosti a je v přímém kontaktu s Cochlea. Kódované zvukové signály jsou odesílány do cívky příjemce vnitřní komponenty prostřednictvím vysílací cívky vnější části. Na základě toho je zvukový nerv stimulován, který zabírá stimulační linii do mozku, což konečně vytváří dojem poslechu.

Implantát centrálního ucha

Podle názvu je implantát středního ucha vložen do prostředního ucha do propracované, ale nízkoriskové operace. Postup pro léčbu ztráta sluchu vnímání nebo zvukového vedení je a jeho kombinace. Implantáty centrálního ucha jsou také ideální, pokud je blok prostředního ucha nebo vnější ucho nebo nošení vnější sluchadla není možné. V každém případě jsou neporušené vnitřní vlasové buňky předpokladem pro použití.

Pro funkci implantátu středního ucha je vyžadován magnet, který realizuje ukotvení externího mikrofonu procesorem vnitřního jazyka. Mikrofon působí jako druh náhrady za ušátek - zabírá sluchové informace a pošle je do implantátu do středního ucha. To je místo, kde jsou signály předány do vnitřního ucha prostřednictvím pštrosů, což vytváří poslechový dojem.

Sluchové pomůcky/ kostní potrubí na sluchadlové pomůcky

Sluchové pomůcky pro vedení kostí používají přirozenou funkci kostí k vedení zvuku. Tento návrh také hovoří o kostním ukotveném sluchadlu (Baha), tj. Kostní naslouchátko. Sluchové implantáty se používají pro různá omezení, někdy v případě chronického zánětu středního ucha nebo ušního kanálu, poškození ušního bubínku, ztráta sluchu ve zvuku, , jakož i malformace ucha a ucha kanál.

Vaše pojmenování je způsobeno skutečností, že implantát - A titanový šroub - se používá v kostech. Jako protějšek je zvukový procesor připojen k implantátu externě za uchem. Pro funkci zvukový procesor zpočátku absorbuje zvuk z okolní oblasti a poté jej uvolní na šroub, který používá vibrace k předávání zvukových signálů do vnitřního ucha. Výsledkem je, že není nutná žádná účast středního ucha, ale neporušený zvukový nerv a funkční vnitřní ucho.

Implantát/ sluchový brainste implantován implantát mozků (ABI)

Potřeba implantace vzniká implantát mozkové koktarita, když byla linie sluchu poškozena od narození nebo traumatickými a patologickými událostmi. Například onemocnění nádorů typu 2 a jsou uvedeny zde, ve kterém nádor tlačí na nervy sluchu nebo způsobil poškození odstranění nádoru. I při zcela oddělitelném zvukovém nervu nabízí implantát mozků způsob, jak částečně obnovit sluch. Cílem je udělat méně optimální sluch, ale spíše pocit pro slyšení, aby bylo vyloučeno žádné vyloučení ze sluchového světa.

Během velmi komplexní implantace se malá elektroda používá přímo v mozkovém kmeni , který je k dispozici malým kabelem výměnou s externí komponentou. Elektroda prochází frekvencemi přes vnější procesor sedící venku, což vyžaduje stimulaci Hornenových nervů v důsledku elektrických impulsů. Důsledkem je dopředu podnětů do mozku, kde k tomu dochází a dochází k poslechovému dojmu. S pomocí implantátu koktačního mozku vnímání okolního šumu primárně uspěje. Pouze s tréninkem v čtení rtů může porozumět jazyku výsledkem tónů.

Náklady na sluchadlo

Každá implantace naslouchátka je operační zásah, který by měl být vždy dobře promyšlený. Úleva je pokrýt všechny náklady na implantát, následnou péči a rehabilitaci ze strany zákonných zdravotních pojišťoven. Pokud jde o cenu, implantáty naslouchátka - v závislosti na typu implantátu a individuálních požadavků pacientů, kteří ovlivňují úroveň obtížnosti intervence - se pohybují v rámci až 40 000 EUR.

Nejvyšší náklady -efektivitu jsou sluchové pomůcky kostní vedení , které jsou v rozmezí 3 000 - 5 000 EUR. centrální ušní implantáty leží v cenovém rozpětí 10 000 až 30 000 EUR, v závislosti na metodě léčby. Implantáty mozků jsou také k dispozici za cenu přibližně 30 000 EUR. Náklady na implantát cochlea činí přibližně 40 000 EUR. Vezměte prosím na vědomí, že se jedná pouze o pokyny. Výsledky konečné ceny v závislosti na výše uvedených faktorech.