Hörimplantat Unsichtbar | MySecondEar

Slyšící implantát neviditelný

Implantát kochlea je elektronická protéza sluchu. Převádí zvuk na elektrické signály a přenáší je přímo do zvukového nervu. Poškozené oblasti v uchu lze zabránit.

Léčba implantátem Cochlea byla zvažována pouze ve výjimečných případech s jednostrannou hluchotou, protože se obávalo, že implantát Cochlea může narušit porozumění jazyku na normálním sluchovém uchu. Klinika Freiburg University to však jasně vyvrátila.

Pozdní důsledky jedné -onemocnění

Příčiny jedné snižované hluchoty mohou být například vrozené malformace ucha, nádory na rohovém nervu (tak -vyvolané schwannomy v rovnováze nebo šnečí hlavy), zranění hlavy nebo sluchové pády. Lékařské studie ukázaly, že dlouhodobá hluchota může mít vážné důsledky pro ty, kteří byli postiženi. Například to vede ke snížení zhoršení paměti a dalších mentálních dovedností a zvyšuje riziko vzniku demence.

více: Postupem času může toto poškození vést také k sociální izolaci, protože např. B. Velké rodinné setkání nebo návštěvy restaurací s přáteli představují obrovské břemeno a úsilí pro postižené. Často se takovým situacím konečně vyhýbají.

Chirurgie za uchem

Implantát Cochlea může těmto pacientům pomoci slyšet na holubním uchu. Elektronická protéza sluchu se skládá z hlasového počítače a cívky s elektrodou.

Během chirurgického zákroku je za ucho pacienta implantována cívka s elektrodou v kosti. Odtud je do zvukového šneka do zvukového nervu, kde elektricky stimuluje sluchový nerv, pečlivě vložena tenká tenká elektroda. Tímto způsobem jsou externí zvuky předávány přímo a bez objížďky do zvukového nervu.

U pacientů, jejichž příčinou jednostranné hluchoty je Schwannom, tj. Benigní nádor v audio šnek, bylo použití implantátu Cochlea považováno za nemožné po dlouhou dobu. Nádor zpravidla zcela vyplňuje kochlea a někdy i rovnovážný orgán. Po odstranění nádoru již není dostatek tkáně pro použití implantátu.

nová chirurgická technologie také pomáhá u pacientů s nádorem. Na rozdíl od klasické metody je provozována tvrdá kapsle zvukového šneka. Je však důležité, aby byla zachována oblast, ve které jsou rohy umístěny.

Poté je nádor zcela odstraněn a elektroda implantátu kochlea je umístěna kolem zbývajícího tupého kochlea se sluchovými buňkami. Tobolka kochlea je poté rekonstruována, tj. H. plné vlastního materiálu pacienta. Doposud bylo 30 pacientů úspěšně dodáno s implantátem Cochlea.

Normalizace až po šesti měsících

První dojem na poslechu po „zapnutí“ implantátu Cochlea je odlišný pro každého pacienta. Není neobvyklé, že dopravce okamžitě rozpozná hlas techniky a může také přímo porozumět jeho slovům. V každém případě je zvukový dojem neobvyklý: tinuly, mechanicky, umělé jako počítačový hlas. V jiných případech je akustické vnímání omezeno na zvuky a tóny v prvních několika dnech.

Mozek pomalu začne analyzovat nové dojmy na poslechu a kompenzuje je známými zvukovými vzory. To se provádí sám o sobě, ale může být podporováno a urychleno vhodnými cvičeními v následné péči a rehabilitaci. Postupně se chápání jazykových výnosů a zvuku hlasů, tónů a zvuků stává přirozenějším. Trvá to nejméně půl roku, často déle, dokud nedosáhne jasného, ​​diferencovaného vnímání zvuku, což je opět vnímáno jako „krásné“.