Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

Poškození sluchu: Spoušť, příznaky, prevence

Poškození sluchu obecně vyvstává z dědičných faktorů, hluku, kvůli nemoci nebo z důvodu věku. Přitom, změn- a ztráta sluchu hluku jsou jednou z nejběžnějších forem. Zatímco s rostoucím věkem se funkce sluchu postupně snižuje v důsledku opotřebení, může tento proces vést k poškození vážné kvůli nadměrné nebo příliš dlouhé poloze děvky.

První známky poškození sluchu mohou tinnitus , nedostatek vnímání vysokých tónů < /A> a také potíže s porozuměním konverzací s zvuky na pozadí. Většinu času jsou většinou ovlivněny frekvence od 4000 hertz, ale poškození se postupně šíří do dalších oblastí.

vrozené poškození sluchu

Důvody, proč se děti rodí s poškozením sluchu, jsou četné. Na jedné straně jsou genetické faktory typickým faktorem. Ale i během těhotenství a při narození může poškození dítěte způsobit sluch. V některých případech nelze příčiny vrozeného poškození sluchu zcela určit. Pokud dojde k poškození sluchu z narození, má to často vážný dopad na vývoj jazyka. Pro včasné uznání, které zajišťuje rychlé zacházení a zmírnění následného poškození, by měl být použit screening novorozence.

Poškození sluchu v důsledku šumu

Nadměrný šum je schopen poškodit vlasy, které znamenají buňky ve vnitřním uchu, protože zúžily krevní cévy. Výsledkem je, že vlasové buňky jsou méně dodávány krví a trpí nedostatkem kyslíku. Nedostatek kyslíku zase zabraňuje správné funkčnosti vlasových buněk, jmenovitě předávání nervových podnětů. Poškození vlasových buněk je nenapravitelné. Tomu však lze zabránit nošením ochrany sluchu, dostatečným poslechovým přestávkám a vyhýbáním se hluku. To platí zejména pro pracovní místa nebo koníčky, které přinášejí vysoký hlukový znečištění.

Pokud je poškození sluchu způsobeno šumem, mluví se
ztráta sluchu hluku .

Poškození sluchu z sluchátka

Hluk je nejen v práci, ale také v každodenním životě. Poslech hudby je zde zdůrazněn, což se ne vždy odehrává v mírném objemu. K poškození sluchu na sluchátkách dochází, když jsou uši sonikovány nad sluchátky s nadměrnou hlasitou hudbou po delší dobu. Aktivivatelná varování o smartphonu týkající se vhodnosti hlasitosti hudby slouží jako praktické pokyny.

Poškození sluchu prostřednictvím hlasité hudby

Hlasitou hudbu bez použití sluchátek může být také škodlivá. Poškození slyšení z hlasité hudby je hlavně upřednostňováno koncerty, festivaly a kluby. Na těchto událostech se hudba hraje v objemu 100 dB nebo více, a proto je jasně v oblasti neimprezivní oblasti. Pokud navštěvujete události tohoto druhu častěji, měli byste přemýšlet o nošení ochrany sluchu.

Poškození sluchu po koncertu

Poškození sluchu po koncertu je obvykle dočasné. Obvykle se vyjadřují v matném sluchu a hluku ucha, který během několika hodin znovu zmizí. Z dlouhodobého hlediska se však poškození sluchu může projevit, protože v klubech a na koncertech existují extrémní objemy, které by již na pracovištích vyžadovaly ochranná opatření.

Poškození sluchu z toho, kolik dB?

Podle nařízení na pracovišti musí zaměstnavatelé zavést ochranu sluchu svým zaměstnancům po dobu 8 hodin po dobu 8 hodin. Od 85 dB musí být zaměstnavatel již kontrolován skutečné nošení ochrany. Lze proto předpokládat, že dlouhý objem může vést k poškození sluchu nad 80 dB. WHO také doporučuje odhalit svazky nad 100 dB maximálně 15 minut denně.

Které poškození sluchu tam?

Jak již bylo uvedeno v úvodu, existují různé typy poškození sluchu. V zásadě se rozlišuje mezi pocitem zvuku, vedením zvuku a kombinovanou ztrátou sluchu. Tento článek .

poskytuje komplexní přehled o typech poškození sluchu

Poškození sluchu u dětí a dospívajících

Poškození sluchu u dětí a adolescentů se stále více vyskytuje. Kromě dědičného poškození podmíněného sluchu zde hraje hluk roli. Pro uvedené věkové rozmezí existují potenciálně škodlivé zdroje šumu, zejména v oblasti volného času. Negativní důsledky lze zabránit například tichými hračkami (za předpokladu, že zvuk vydávání hraček) a samozřejmě nošením ochrany sluchu a obecným vyhýbáním se hluku.

Poškození sluchu antibiotik

Nikotin, alkohol a různé léky mohou ovlivnit sluch. V lékařské oblasti jsou podezřelá z antibiotik pro bakteriální infekce, že vedou ke ztrátě sluchu. Zejména aminoglykosidová antibiotika jsou silně kritizována. S tímto antibiotikem lze poškodit senzorické vlasové buňky ve vnitřním uchu, které jsou zodpovědné za hluk. Riziko je hlavně u novorozeneckých předčasných dětí.