Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(náhlý) Ztráta sluchu a jeho příčiny

po celém světě jsou ovlivněny miliardou lidí při ztrátě sluchu. U novorozenců i u dětí a dospělých existuje riziko, že získáme slabost sluchu nebo se s nimi narodí. Ztráta sluchu může nastat jak na jednom (jednostranném), tak na obou (bilaterálních) uších. Termín obsahuje řadu různých formulářů. Více o různých typech ztráty sluchu/ztráty sluchu.

Ztráta sluchu způsobuje

Ztráta sluchu je přičítána různým příčinám. Na jedné straně je odůvodněn přirozeným procesem stárnutí, ve kterém hlukové znečištění hraje zejména klíčovou roli. Na druhou stranu, zejména u dětí, existuje častý spouštěč pro dočasnou nebo trvalou ztrátu sluchu.

Ztráta sluchu v důsledku vertite

Zánět středního ucha vede k otoku sliznic v uchu. Výsledkem je, že ventilace vnitřního ucha již není zaručena. Tím se vytváří negativní tlak, který je vyjádřen tlakem tlaku. Může dojít k dočasné ztrátě sluchu, která obvykle po uzdravení zánětu obvykle zmizí.

Ztráta sluchu v důsledku ucpaných uší

Zácpa uší může také vést k dočasné ztrátě sluchu. U dětí se část uší ucpává penetrací cizích těl. V tomto případě existuje riziko náhodného poškození ucha na dálku, což může mít také problémy s tím z dlouhodobého hlediska. Dospělí pacienti mají častěji zácpu ušního kanálu v důsledku ušního vosku. Toto je také dočasné omezení poslechu, které je napraveno čištěním.

Ztráta sluchu v důsledku stresu

Ztráta sluchu může vzniknout z nadměrného stresu. Předpokládá se, že je odpovědný stresový hormon adrenalin, který způsobuje křeče krevních cév. Přesný proces však není zcela znám. Každý, kdo trpí ztrátou sluchu s nadměrným stresem, by si měl být vědom rizika havárie. V takovém podezření je vhodná návštěva specialisty.

Ztráta sluchu v důsledku mrtvice

Tahy, které ovlivňují časový lalok, mohou ovlivnit zvukové železnice a následně omezit sluch. Spojení mezi ztrátou sluchu a tahy lze také vidět naopak: Pacienti, kteří utrpěli náhlou ztrátu sluchu, prokázali ve studiích vyšší riziko mrtvice.

Ztráta sluchu od Corona

Obecně virové infekce potenciálně ovlivňují výskyt ztráty sluchu. Doposud byla dosud omezení sluchu málo známá jako aktivní příznak Covid-19. V souvislosti s pozdními důsledky je ztráta sluchu zmíněna častěji, ale spojení nebylo dosud objasněno kvůli nedostatku výzkumu. Pokud utrpíte ztrátu sluchu v souvislosti s infekcí Corona, měli byste být léčeni co nejdříve.

Ztráta sluchu ve stáří

Od přibližně 50 let je součástí procesu přirozeného stárnutí, který snižuje výkon sluchu. Příčiny ztráty sluchu, také nazývané presbyakusis , nejsou zcela objasněny. Lze předpokládat, že je ovlivněno uzavření vlasových buněk ve vnitřním uchu přirozeného stárnutí, desetiletí znečištění hlukem a dědičné faktory.

náhlá ztráta sluchu

Náhlá ztráta sluchu je, když ke ztrátě najednou dojde na jednom nebo obou uších během několika dnů. Jedná se o lékařskou pohotovost, se kterou byste měli okamžitě navštívit lékaře. Někteří z postižených slyší zvuk „plop“ před začátkem ztráty sluchu. Kromě toho často dochází k kombinaci s tinnitusem nebo závratěm. Mezi příčiny patří:

  • Nadměrné množství ušního vosku
  • Virové infekce
  • TOMORE
  • Trauma hlavy
  • Léky
  • Imunitní choroby
  • idiopatické nemoci (roztroušená skleróza, menière )
  • Cévní onemocnění, která omezují přísun krve na ucho.

Diagnóza „ztráty sluchu“ probíhá v případě snížení slyšení více než 30 decibelů ve třech frekvencích. Obvykle je generování náhlé ztráty sluchu možné do dvou týdnů, ale typ a doba trvání léčby závisí na konkrétní příčině.

Léčba ztráty sluchu

V závislosti na příčině ztráty sluchu jsou různá opatření pro léčbu slibná. Mnoho spouštěčů může být již odstraněno menšími zásahy nebo léčbou. Po uzdravení nemoci se také vyřeší porucha sluchu, ke kterým dochází prostřednictvím infekcí. V případě trvalých omezení naslouchání je léčba na sluchadla dostupná dostupná. Platí následující: Čím dříve procházka k lékaři, tím lépe. Pokud čekáte příliš dlouho, riskujete zhoršení ve svém sluchu nebo jiných nežádoucích vedlejších účincích, jako je tendence k sociální izolaci.