Knochenleitungshörgeräte: Brille, Stirnband oder Implantat? Ein Überblick über Bauformen, Einsatzgebiete und Funktionsweisen

Pokud nelze přizpůsobit konvenční naslouchátko, které se nese za nebo v uchu, může být přístup k poslechu otevřen prostřednictvím sluchového zařízení pro vedení kostí. Pro které jsou zařízení pro vedení kostí vhodná pro to, jak funguje zvukový přenos bez účasti vnitřního ucha, které navrhuje a jak mohou být děti umožněny bez implantátu, najdete v tomto článku.

Sluchové pomůcky pro kostní vedení: oblasti aplikace

Na jedné straně se sluchové pomůcky pro vedení kostí používají, pokud anatomicky stanoví připojení sluchadla za nebo v uchu v důsledku deformace nebo nedostatku ušního poháru nelze proveditelné. Na druhé straně je zvuk provádějící ztrátu sluchu , například v důsledku deformace nebo nedostatku řetězce osicle nebo otosklerózy, jakož i jedné znecitlivění. V případě takového poškození sluchu jsou ovlivněny vnější nebo střední uši, což blokuje předávání zvuku do smyslových buněk vnitřního ucha. Výsledkem je, že je vyžadováno řešení, které stimuluje sluchový nerv jiným způsobem, konkrétně přes linii kosti.

Sluchové pomůcky: Funkčnost

sluchové pomůcky vzduchové trubky převezmou zvuk přes mikrofon, zpracovávejte jej a poté jej utratíte přes vzduch v ušním kanálu pomocí posluchače. Na druhé straně sluchové pomůcky na sluchadla používají přirozenou schopnost lidské kosti k vedení zvuku k realizaci přenosu zvuku pomocí vibrací . K dispozici je úzká kontakt nebo stisknutí zařízení na mastoidu - vyboulená kost za uchem - je to možné, protože umožňuje přenesení vibrací do vnitřního ucha.

Proces je přesnější následovně: Zvuk je zaznamenán pomocí mikrofonu, přeměněn na elektrické signály a předán zvukovému procesoru. Posledně uvedený zpracovává signály v závislosti na jeho nastavení. Místo posluchače je výsledek nyní přenesen do převodníku, který vytváří obnovenou transformaci. Produkt: vibrace.

Vibrace jsou přeneseny do kosti, která používá zvuk na vnitřní ucho. Střední ucho se tak vyhýbá a vhodnosti sluchových pomůcek pro kostní potrubí pro rozhovory pro zvukové vedení a pojmenování zařízení je odůvodněná. Ve vnitřním uchu jsou signály předány do mozku, který nakonec po dešifrování signálů dojde ke slyšení.

Sluchová pomoc pro kosti: Konstrukční formuláře

Stejně jako u všech typů sluchadel existují i ​​různé návrhy pro sluchadla pro vedení kostí, z nichž každá má výhody a nevýhody. Která varianta je pro vás osobně vhodná, lze hodnotit pouze na základě jednotlivých pocitů a potřeb, ale získáte přehled dostupného opotřebení.

Sluchová pomoc pro kosti: brýle

Sklenice na sluchadlo pro vedení kostí jsou relativně uživatelsky přívětivou formou sluchadla pro vedení kostí. Většinou dochází k připevnění systému sluchového systému k brýlem pomocí kliknutí na systémy . V souladu s tím může být po mírné změně brýlí spuštěna rychle a snadno. Alternativně jsou k dispozici sluchové brýle, ve kterých je sluchadla pevně zakotvena v modelu brýlí. Brýle musí být nasazeny pouze pro použití. Zde je obzvláště důležité požadovaný tlak, se kterým musí držáky brýlí ležet na lebce, aby se zajistilo přenos zvuku. Je to jemná, nekomplikovaně vyřešená a odpočitatelná forma podpory sluchu, ale vzniká nevýhoda, protože tato varianta má smysl pouze se současným špatným zrakem. Pro lidi, kteří jsou v určitých situacích závislí pouze na vizuální pomoci, je proto pevné sluchové sklo menší.

Sluchová pomoc pro kosti: Headset

Sluchové pomůcky pro vedení kostí jsou také k dispozici ve formě náhlavní soupravy. S touto konstrukcí je systém sluchu nainstalován v žehlení náhlavní soupravy, což znamená, že automaticky leží na hlavě. Zde, stejně jako u sluchového skla, se říká: oblékněte si a poslouchejte! Vzhledem k nastavitelnosti může být naslouchátko individuálně upraveno na hlavě. Možnost rychlého nahoru a dolů také zvyšuje uživatelsky přívětivost . Jedna nevýhoda však ukazuje, že sluchátka nad uzem je obvykle obtížné nosit nad náhlavní soupravou.

Sluchová pomůcka kostí: Chcete -li se držet

Sluchová pomůcka pro vedení kostí je připevněna přímo na kůži za uchem, která je ve srovnání s výše uvedenými vzory jasně vyvíjena na lebku. Zvukový procesor je připojen k adaptéru lepidla, který umožňuje slyšení založené na vibracích. Tato konstrukce sluchadel pro vedení kostí je zvláště vhodná pro děti nebo děti, protože nevyžaduje chirurgický zákrok, vyžaduje při nošení malý dohled a lze jej jednoduše testovat. Kromě toho je riziko deformace kosti lebky během růstu výrazně nižší.

Sluchová pomoc pro kosti: čelenka

frontální vazby jsou také zejména pro děti, , protože jsou považovány za jemné, nestojí v cestě dětských her, a tak se ukazují jako praktický každodenní společník. Je však třeba poznamenat, že tlak na lisování může vést k tlaku a bolesti hlavy a že čelenník proto může být přenosný pouze po určitou dobu, nebo by měl být pravidelně měněn v poloze.

Sluchová pomoc kosti: Implantát (BAHA)

Nejsložitějším výběrem na sluchadlových pomůcech je „částečně implantovaná“ sluchadla, také Baha (= kostní naslouchací pomoc )
. Během požadovaného zásahu je titanový šroub implantován přímo do kostí lebky, ke kterým bude procesor sluchu připojen v budoucnu. Zvukové vlny jsou absorbovány procesorem a převedeny na vibrace, které jsou přenášeny na titanový šroub. S pomocí linie kosti dochází k přenosu vibrací šroubem do vnitřního ucha.

Implantát je obzvláště vhodný pro velmi silné zvukové slyšení sluchu, protože přenos způsobený kůží již není nutný. Výsledek: lepší kvalita sluchu se zvýšeným objemem a úsporou energie.

Sluchové pomůcky pro vedení kostí: Náklady a dotace

Sluchové pomůcky, které nejsou implantovány , jsou pod běžné dotace na sluchadla pro sluchadla pro legálně pojištěné osoby. Existují tedy paušální částky pro předpoklad nákladů, které lze požadovat jednotlivě z příslušného zdravotního pojištění. Na druhé straně v případě implantace se na druhé straně předpokládá úplná cena a implantát na straně poskytovatele pojištění. Předchozí souhlas je předpokladem tohoto.