Morbus Meniere: Symptome, Ursachen, Therapie

Jaká je moje nemoc?

Menièreova choroba je vzácné onemocnění vnitřního ucha, při kterém závratě, ztráta sluchu a tinnitus způsobuje záchvaty závratě a vnitřního ucha. Tento článek vysvětluje příznaky, příčiny a terapii.

zděšení zděšení symptomy

Charakteristikou Menièrovy choroby jsou útoky závratě. Najednou se objevují a vydrží po různých délkách. Doba trvání se pohybuje od 10-20 minut do několika hodin. Závratě je doprovázena nevolností, pocení a velmi často také jednou stranou ztrátou sluchu v oblasti nízkého tónu a hlubokým tinnitem, který mnozí popisují jako „hučení“. Na postižené ucho je také pocit tlaku.

Ne všechny příznaky se vyskytují při každém útoku. V mírné podobě se příznaky mohou vyskytnout jednotlivě nebo v různých kombinacích.

Frekvence útoků se také velmi liší. Někdy přechází z jedné závratě do jiných dnů, týdnů nebo měsíců. Stres nebo jiná nemoci jsou zde rozhodující.

postižené je 50 až 65. Statisticky ženy padají častěji než muži.

Příčiny nemoci

Abychom pochopili příčiny, je důležité vědět, jak náš rovnovážný orgán funguje a je strukturován. Na jedné straně se rovnovážný orgán skládá ze tří oblouků, které stojí pod úhlem 90 °. Takže můžete zachytit všechny pohyby v místnosti. Součástí rovnovážného orgánu jsou také ampule „utriculus“ a „sacculus“ nebo „velké sáčky na síní“ a „malé sáčky na síní“. V technickém jazyce se rovnovážné tělo nazývá „vestibulární aparát“.

Zdroj: wikipedia.org

jako rozpoznávání na obrázku, rovnovážný orgán a vnitřní uši, „kochlea“, jsou spojeny. Obě struktury jsou naplněny tvrdou kapalinou, která se nazývá „perilymph“.

Při pohybu hlavy se kapalina pohybuje v našich obloucích. Pohyb kapaliny teče do ampule, kde senzorické buňky registrují pohyb a předávají jej do mozku nervovými trakty. Hnutí je tam registrováno.

Co se stane při nemoci?

Co přesně spouští Menièrovu nemoc, dosud nebylo konečně objasněno. Je jisté, že ve vestibulárním aparátu a vnitřním uchu je vytvořen nadměrný tlak kapaliny. Protože v případě menièrové nemoci se produkuje příliš mnoho perilymph.

To zajišťuje, že jemné smyslové chloupky se ohýbají na jedné straně v rovnovážném orgánu. Hlava je v klidové poloze, ale mozek přijímá signály, které ji interpretují jako rotaci. V důsledku toho se vytvoří podvod s rotací.

Na druhé straně zvýšený tlak zajišťuje, že jemné membránové slzy ve vnitřním uchu. Tato membrána (také nazývaná Reissnerova membrána) odděluje různé místnosti vnitřního ucha. Pokud se PerilyMph dostane do sousedních oblastí vnitřního ucha, naše vlasy znamenají, že buňky jsou podrážděny a jsou zde také nepravdivé zprávy. Výsledkem je, že dotčená osoba často slyší tinnitus během záchvatu, který obvykle zní hluboko a nevrstavě. Přetlak může také vést k tomu, že vlasy, což znamená, že buňky nefungují správně a že po celou dobu závratě dochází k nízké ztrátě sluchu. To znamená, že hluboké tóny jsou slyšet horší.

Zpočátku, s opuštěním závratě, slyšení znovu rezignuje a zní tinnitus.

Ve zvýšených záchvatch mohou být buňky, které znamenají vlasy, trvale poškozeny. V případě dlouhodobé nemoci to má za následek přetrvávající ztrátu sluchu, která může vést k hluchotě.

demontáž demontážní diagnózy

Aby zajistil diagnózu Menièreovy choroby, mají lékaři přístup k řadě testů. Na začátku zkoušky je vždy anamneza. Poté následuje fyzikální vyšetření a průzkum stavu ENT, francouzské brýle a test sluchu. Francouzské brýle jsou měřicím nástrojem, který zvětšuje oči. Oko je zkoumáno při škubnutí očí.

Při testu sluchu se stanoví prahová hodnota sluchu, tj. Zvuk, ve kterém pacient vnímá hluk. Charakteristika Menièrovy choroby je, že pacient slyší horší v hluboké oblasti.

To pomáhá všem v kombinaci s nevrlým tinnitem, aby se diagnostikovala tinnitus. Zde je důležité vymezit ztrátu sluchu, která je obvykle patrná při ztrátě sluchu s vysokým obsahem a vysokofrekvenční tinnitus.

Demontáž terapie

V akutních případech je léčba kortizonem zahájena diagnózou Menièreovy choroby. Kortizon pomáhá zvětšit postiženou strukturu a poskytuje úlevu od symptomů.

V dlouhodobých případech léčba pomáhá zabránit přetlaku v rovnovážném orgánu a vnitřním uchu. Dávkování výrazně kolísá od případu do případu.

však pro každou formu terapie však platí následující: Léčení užíváním léků není možné. Terapie bojuje pouze s příznaky, ale nikoli příčinou.

Protože zejména dlouhodobé záchvaty jsou také psychologicky stresující, mnoho pacientů těží z relaxačních terapií, aby lépe řešily trvalý stres.