Ohrpassstück: Einsatzgebiete, Anfertigung, Reinigung & Kosten

ušní pasy, také nazývané otoplastika, jsou individuálně přizpůsobeny jejich komponentám uší, které představují spojení mezi uchem a sluchovým systémem. Jsou zásadní pro nošení pohodlí sluchadla a kvality akustického sluchu. Nepoužívají se pro zvukovou linii, ale lze je také použít jako prostředek ochrany sluchu.

sluchové pomůcky s uchovým pasem

V případě sluchových pomůcek v uši (IDO) je nutné použití ušního pasu k zajištění přizpůsobení individuálně tvarovanému ušnímu kanálu, ve kterém Ido sedí. Ale i pro sluchadla HDO (HDO) mohou být v některých případech užitečné otoplastiky. Patří sem zejména závažné poškození sluchu a přítomnosti hlubokého slyšení.

Jak se vyrábí otoplastika?

Protože každé ucho je extrémně individuálně tvarované, musí být nejprve proveden dojem z ušního kanálu a Concha. Na základě toho je ušní průsmyk vyroben tak, aby se optimálně vešel do příslušného ucha. Pro výrobu jsou vybrány různé materiály s stejně odlišným stupněm tvrdosti. Při přizpůsobení následujícího je sedadlo obzvláště důležité, protože pokud otoplastika není dostatečně těsná, může dojít k zpětné vazbě. Pokud je však příliš pevná, nelze vyloučit výskyt bolesti. Za účelem zdokonalení akustické nadměrné konference lze také provést volitelnou kompenzaci nebo vysokoškolské vrtání. Obecně, čím lepší je sedadlo, tím lepší je kvalita sluchu!

ušní průsmyk nebo deštník?

HDO sluchové pomůcky jsou částečně vloženy do ucha. K vnitřní části lze připojit deštník nebo otoplastika. Ve dvou formách je třeba vzít v úvahu následující rozdíly jako kritéria výběru:

Otoplastics

  • Individuálně přizpůsobené
  • Malé otvory pro průchod vzduchu
  • Lepší výsledek v případě hlubokého slyšení nebo zhoršení celého frekvenčního spektra
  • Těsné sedadlo se vyhýbá zpětné vazbě

deštník

  • Standardní velikosti
  • Velké otvory s dobrou větrání
  • Přírodní zvuk
  • Většinou dostačující pro ztrátu sluchu Ludo
  • Méně úsilí o přizpůsobení

Zda je deštník nebo otoplastika připojena k sluchadlu, druh a stupeň poškození sluchu rozhodne primárně . Závažná až vysoce stupně ztráta sluchu vyžaduje výběr otoplastik, zatímco s méně závažnými omezeními ve vysoké oblasti vysokofrekvenční oblasti je obvykle dostačující deštník pro intervenci. Nižší adaptace deštníku je jak před námi, tak nevýhodou: je uložena, ale lze vybrat pouze standardní velikosti, které nejlépe odpovídají povaze ucha. V důsledku toho není zaručeno, že standardizované velikosti budou sedět optimálně v ušním kanálu.

Vyčistěte ušní pasy

Denní čištění ušních paspas je nezbytné díky tělesnému dopravníkovi. V opačném případě mohou otvory otoplastiky ucpat údolí gabů a ušního vosku. Abychom nezapomněli na proces čištění, je proto vhodné jej integrovat jako nedílnou součást večerní rutiny. Je to vždy důkladné, ale zároveň opatrné chránit citlivá zařízení.

Čištění ušních pasů musí být prováděno pomocí měkkých, suchých látek nebo speciálních čisticí utěrky . Jiné čisticí prostředky by neměly být používány, protože jsou pro sluchadla do značné míry příliš agresivní. V případě sluchových pomůcek HDO budou často nutné další kroky čištění, například pokud mají zvukovou hadici. V každém případě je třeba po úplném vysušení sluchadel ve vhodných suché krabičky zabránit poškození vlhkosti. Podrobný popis toho, jak je zaručeno čištění a sušení, klikněte na zde .

Ušní pas: časté problémy

Nošení ušních pasů může výrazně zlepšit sluch, ale - jako všude - existují také možné problémy, které se mohou vyskytnout:

  • Zpětná vazba : Zpětná vazba nastává, pokud již zesílený zvuk pochází ze sluchadla kvůli falešnému sídlu otoplastiky v kterémkoli bodě a poté znovu vnímán nosičem. Nepříjemná píšťalka se vytvoří, když se pasové pasy nehodí.
  • Occlusion Effect : Přesnost přizpůsobení jde ruku v ruce s určitým plněním ucha. Tato úzká, zase
  • Sběr mzdy uší : Sbírky ušního vosku (cerumen) za otoplastikou mohou zhoršit vnímání zvuku.
  • Alergická reakce : Materiály použité ve výrobě pokrývají riziko alergické reakce. Při vstupu lze použít anti -Allergenní materiály.
  • OHRKASSKTück Presses : Změny v uchu, například kvůli změně hmotnosti, vyžadují přizpůsobení otoplastiky. Profesionál pro péči o sluch může být konzultován o pomoc.
  • Zbarvení : Kontaktem s prasem a uchovým voskem nelze vyloučit zabarvení. Pokud je zabarvení příliš silné, měly by být otoplasty nahrazeny.

Mnoho z uvedených problémů může být napraveno akustikem naslouchací pomoc prostřednictvím malých změn otoplastiky nebo úpravou nastavení naslouchátka. Pokud existuje efekt okluze, je užitečná díra „verts“, tj. Malé díry v otoplastice, které upřednostňují zvukovou vášeň. Pasy nebo represivní ušní paso jsou vytvářeny v uchu kvůli nesprávnému sedadlu. Navzdory měření musí být otoplasty také upraveny, například v případě změn ve vnějším uchu. V souladu s tím by měla být kontrola prováděna pravidelně, aby se zabránilo nebo vyřešilo problémy.

ušní pas pro děti

Pasy OHR se používají pro péči o sluch pro děti, pokud to vyžaduje typ nebo stupeň ztráty sluchu. Otoplastika se také osvědčila u obzvláště aktivních dětí, protože jsou méně citlivé než naslouchátka s otevřenou dodávkou. To umožňuje dětem aktivní a bezstarostnou hru. Růst dítěte však vyžaduje pravidelnou rekonstrukci kusů uší, aby bylo zajištěno optimální sedadlo.

Zvláštní oblasti aplikace ušních dospívajících

V závislosti na produkci mohou být ušní pasy používány také mimo klasické použití. Například mohou být použity jako opatření na ochranu sluchu pro lidi na hlasitém zaměstnání nebo přehrávání hudby. Za tímto účelem otoplastika blokuje hlasité zvuky, ale je stále propustné pro vnímání jazyka. Více o ochraně sluchu si můžete přečíst na pracovišti zde . Kromě toho lze správný design vykouzlit skutečný šperk z komponent. Aby bylo možné používat uši jako šperky, je vytvořen individuální vzhled s barvami, třpytky a kamínky.

Ušní pas: Ceny a předpoklad nákladů

Otoplastika jsou zahrnuty v ceně sluchadel. Vzhledem k tomu, že zákonné zdravotní pojišťovny obvykle pokrývají náklady na tento proporcionálně nebo zcela, náklady na placení ušních pasů závisí na přidružené sluchadlové pomůce.