Was ist Otosklerose? Operation, Symptome & Ursachen

Co je to otoskleróza?

Otoskleróza může vést k vážné ztrátě sluchu a dokonce k úplné hluchotě. Jak vzniká toto onemocnění středního ucha, co dělá a jak lékaři ENT rozpoznávají a léčí onemocnění? Tento článek objasňuje.

Definice otosklerózy

Otoskleróza je onemocnění středního ucha. V pokročilých fázích se nemoc může také rozšířit na vnitřní ucho.

Oto- pochází z řeckého oũs (ous) a znamená ucho. Scleróza je zahušťování nebo kalení orgánů a tkání.

V případě otosklerózy jinak pohyblivá kosti ztvrdne, která předává zvuk do vnitřního ucha. Důsledky sahají od ztráty sluchu po hluchotu. Kromě toho je ve většině případů ve většině případů obtěžovací tinnitus.

otoskleróza způsobuje

Chcete -li pochopit, proč může mít osifikace ve středním uchu takové vážné důsledky pro naše slyšení, musíte nejprve vědět, jak funguje naše ucho.

Zvuk putuje po uchu nad vzduchem. Šálek uší vede zvuk přes ušní kanál k našemu ušnímu bubínku. Zvuk umožňuje houpání ušního bubínku. Na druhé straně ušního bubínku je připojen řetěz malých kostí. Kladivo, kovadlina a třmen. Tyto předávání pohybu do malé membrány, o oválném okně SO. Naše vnitřní ucho je za oválným oknem. Kostnatý šnek plný tekutiny. Naše smyslové chloupky tam sedí, které při pohybu kapaliny dopředu stimul do mozku, což znamená, že vnímáme zvuk.

</p>
<p style = označené modrou: uchový kanál; Zelená: řetězec osikul; Oranžová: Audio hlemýžď ​​a rovnovážný orgán

Ve zdravých uších se naše osses mohou volně houpat, protože jsou spojeny s flexibilními membránami na obou koncích. S otosklerózou je metabolismus kostní tkáně narušen v oválném okně. Existují růst, které omezují schopnost pohybovat se. Výsledkem je, že ne každý pohyb ušního bubínku dorazí do našeho vnitřního ucha. To vytváří ztrátu zvukového vedení.

Progrese onemocnění způsobuje, že řetězec osikul je zcela ztuhlý, což může dokonce vést k necitlivosti.

</p>
<p style = "Zvýšení předchozí prezentace. Nastíněno v Orange: Místo, kde se kostní tkáň proliferuje. “

příznaky otosklerózy

Otoskleróza je patrná plíživou ztrátou sluchu, která obvykle začíná na jednom uchu. Pacient necítí bolest, ale postupem času se ztráta sluchu zvyšuje a je ovlivněno druhé ucho. Pokud se onemocnění šíří do vnitřního ucha, lze také přidat poruchy tinnitu a rovnováhy. Tinnitus je mnohem běžnější než zřídka se vyskytující poruchy rovnováhy.

Diagnóza otosklerózy

V předběžné diskusi, lékařské anamnéze, je pacient dotázán na předchozí nemoci a případy v rodinném prostředí. Pokud ve vašem rodokmenu existuje několik případů otosklerózy, riziko, které se vy budete vyvíjet.

V otoskopii, lékařském vyšetření ušních kanálů a ušního bubínku, v otoskleróze nic nelze najít. Pouze s velkým pokročilým onemocněním lze na ušním bubínku pozorovat červenou tečku. Otoskopie zpravidla slouží jiným onemocněním, jako jsou exostózy nebo otitis média.

Důležitou součástí diagnózy je tonaudiometrie - test sluchu. Nejprve je pacient tiše prezentován v různých frekvencích, které jsou neustále hlasitější. Zákazník dává znamení, jakmile se pro něj zvuk stane vnímatelný. Výsledkem testu je prahová hodnota sluchu zákazníka, takže určujete oblast, ze které zákazník vnímá tóny.

Tento test je doplněn o sekundu. Posluchač kostní linie s výzvem tak je umístěn na pacientovi na kosti lebky za uchem. Vibrace posluchače migrují přímo do vnitřního ucha přes kosti lebky a zákazník zvuk vnímá. I zde také zákazník uvádí příklad jako v prvním testu, jakmile vnímá zvuk. Výsledkem měření je výkon sluchu vnitřního ucha.

Typický s otosklerózou je rozdíl mezi těmito dvěma prahy sluchu. Prahová hodnota kostní linie je nižší úrovně než u vzduchového kabelu. Jeden hovoří o poškození zvukového vedení.

Lékař ENT může také prozkoumat vibrační kapacitu ušního bubínku v tympanogramu. Zde je sonda umístěna do ušního kanálu, který na jedné straně vytváří tlak v kanálu ucha a na druhé straně uvolňuje měření. Otoskleróza snižuje schopnost vibrovat ušní bubín.

Pokud dojde ke zvukovému poškození vedení, je vnímán hluk z ušního ucha a fyzické vyšetření vylučuje otitis médium, diagnóza je považována za bezpečné.

</p>
<p style = "V červené barvě vidíme cestu, kterou zvuk přináší během přenosu vzduchovou trubkou. Na druhé straně modrá, přenos přes kostní linii. “

léčba otosklerózy

Úspěch léčby závisí na průběhu onemocnění v diagnostice. Není možné žádné uzdravení.

Provoz otosklerózy otosklerózy

Zpravidla, minimálně invazivní operace odstraňuje růst kostí a používá se nový třmen. 9 z 10 pacientů hovoří o zlepšení nebo odstranění ztráty sluchu po operaci. Častým vedlejším účinkem je pocit závratě, který ustupuje několik dní po operaci.

Při prvním znaku platí následující: Zahájení léčby co nejrychleji na praxi důvěry a v případě potřeby rychle spusťte léčbu.