Presbyakusis (Altersschwerhörigkeit): Definition, Symptome & Ursachen

Co je presbyakusis (věk -slyšení)?

je ovlivněn každý sedmý dospělý v Německu od 65 let každé sekundy. Mluvíme o Presbyakusis, tj. Ztráta sluchu. Můžete zjistit, jak k tomu dojde, jaké jsou důsledky a co s tím můžete udělat.

Presbyakusis Definice: spricer

Presbyakusis je lékařský koncept trtoce. Přirozený proces stárnutí nejen ovlivňuje vlasové senzorické buňky v našem vnitřním uchu, ale také zvukovým nervem a našemu středisku sluchu. Výsledkem je, že je vytvořena redukce sluchu, která se obvykle nachází v oblasti vysokofrekvenční oblasti . Nemoci, stres nebo vysoký hluk zvyšují opotřebení sluchu, které obvykle začíná od 50 let.

Presbyakusis způsobuje

Abychom mohli vnímat zvuk, běží v uších vícelayerovaný proces: zvuk putuje vzduchem a je předán z našeho ušního šálku do našeho ušního bubínku. Vibrace ušního bubínku jsou zase přeneseny z našeho prostředního ucha na vnitřní ucho.

Ve vnitřním uchu, který se také nazývá hlemýžď ​​nebo kochlea, existuje mnoho malých buněk vlasů . Pokud dorazí zvuková vlna, buňky na vlasy Sense Cells zaregistrují pohyb a nahlásí to našemu mozku. V nejnižší části šneka jsou umístěny buňky, které jsou zodpovědné za vnímání vysokých tónů . Čím vyšší jsou buňky umístěny na plodině, tím více hlubší jsou tóny, které jsou předány. To znamená, že všechny signály, ať už jsou vysoké nebo hluboké, procházejí základnou dole.

Proces je podobný schodišti : i když chci jít do druhého, třetího nebo čtvrtého patra, přejíždím přes koberec v přízemí. V průběhu let to ponechává své stopy na koberci, nejsilnější přímo u vchodu do přízemí. Stejně jako koberec použijte buňky, které jsou významy vlasů, které jsou pod a zaregistrujte vysoké tóny, nejrychlejší z . Horní horní část je méně nárokována ve srovnání. V průběhu let je sluch s vysokým slyšením tak plíživý. Hluk, stres nebo komorbidity urychlit rostoucí zhoršení.

Presbyakusis Symptomy

Presbyakusis je zpravidla takovým postupným procesem, že si to dotčená osoba nevšimne. první známky jsou, že

  • Televizní zařízení a rádia lauter musí být umístěny
  • Zejména v neklidných situacích už vše nerozumí
  • Porozumění Hlasy a hlasy pro děti je obtížné, protože spadají do vysokofrekvenční oblasti

Presbyakusis Diagnóza

Aby se lékaři provedli diagnózu, zaujímají lékařskou anamnézu pacienta, podívají se na ušní kanál jako součást otoskopie a podívejte se na ušní bubínek. Faktory jako předchozí nemoci, znečištění hlukem a dědičné hodnocení pomáhají provést diagnózu snižování sluchu. Otoskopie se používá k vyloučení jiných příčin, jako je uzavřený ušní kanál, vadný ušní bubínek nebo zánět středního ucha.

Rozhodující část diagnózy je však zvuková a jazyková audiometrie . Prahová hodnota sluchu, tj. Svazek, je stanovena pomocí zvukové audiometrie, ve které pacient vnímá zvuk. Pokud je zde stanovena ztráta sluchu v souvislosti s zhoršeným jazykovým porozuměním , je diagnóza považována za bezpečné.

léčba presbyakusis

Trvalost nelze léčit léky nebo operacemi . Místo toho lékaři ENT vydávají nařízení pro naslouchátko. Odtud odtud přebírá profesionál v oblasti sluchadla. To zlepšují porozumění jazyku pacienta a pomáhají znovu se účastnit života.

shrnutí

Presbyakusis je diagnóza, která nejčastěji vede k zásobování systémem sluchu. Ve svém průběhu se Trpast projevuje jako plíživý proces . Proto je vhodné zkontrolovat vaše slyšení v pravidelných intervalech , aby bylo možné rozpoznat možné škody v rané fázi. Čím dříve je ztráta sluchu diagnostikována, tím snazší je zvyknout si na systémy slyšení.