Mann mit Kopfhörern vor einem Laptop

Všechno, co byste měli vědět o tinnitus

Fenomén neuvěřitelných uší zná mnoho. Většina lidí zná tinnitus jako hluk, píšťalka, syčení nebo hučení. Téměř každý pátý Němec kdy kdysi měl chronický tinnitus, takže byl ovlivněn více než 3 měsíce najednou. Příznaky začínají zejména ve věku 40 a 50 let. S námi se dozvíte vše o tinnitus: příčiny, formy, symptomy a metody léčby.

Formy tinnitus

Vzhledem k tomu, že tinnitus je pacient vnímán, je velmi odlišný. Whiz v uších může být buď rytmický nebo konstantní. Jako dotyčná osoba najdete tyto příznaky jiného objemu. Jako vedlejší účinek se mohou také objevit další sekundární příznaky. Propagační příznaky jsou:

  • Poruchy koncentrace
  • Bolesti hlavy
  • Problémy se spánkem

V zásadě lze rozlišit tinnitus v jeho trvání a jeho druhu. Podíváte se na období od prvního příchodu zvuků uší, dokud nejsou příznaky ustoupeny. Doba trvání až 3 měsíce se nazývá akutní tinnitus , všechno za to jako chronický tinnitus.

Existují také dva typy.

  • Objektivní tinnitus : Objektivní tinnitus je založen na skutečně měřitelném zdroji zvuku (např. Vaskulární, svalnaté nebo dechové zvuky) poblíž vnitřního ucha. To je velmi vzácné.
  • subjektivní tinnitus : subjektivní tinnitus (tinnitus aurium) nemá uvnitř těla žádný zvukový zdroj, ale zvuk nebo hluk je vnímán dotčenou osobou kvůli nesprávnému zpracování slyšení. K této formě tinnitus se vyskytuje mnohem častěji.

Příčiny

Důvody tinnitu jsou velmi rozmanité. U mnoha pacientů však nemůže být prokázána žádná jasná příčina.

Objektivní tinnitus

Objektivní tinnitus mohou slyšet jiní lidé nebo měřeny s velmi citlivými mikrofony. Jedná se o tekoucí zvuky krevních cév v důsledku zúžení (pulzující zvuk) nebo kliknutí na tóny, které jsou způsobeny nedobrovolně škubajícími pohyby svalů ve středním uchu nebo patře. Dalšími příčinami mohou být onemocnění srdeční chlopně, anémie (anémie), otevřená trubice (spojení mezi středním uchem a nosem krku) nebo benigní nádor v oblasti útočníka hlavy (glomustumor).

subjektivní tinnitus

Subjektivní tinnitus je slyšet pouze samotnou osobou a nelze měřit mikrofony. Dosud to nebylo plně vysvětleno. Odborníci předpokládají, že poškozené vlasové buňky nebo nesprávné ustálené nervové dráhy přecházejí na falešné signály do mozku. Jiný zdroj chyby se mohl objevit přímo v sluchovém centru, takže informace poskytnuté v nervu rohu jsou řádně přijaty, ale nesprávně zpracovávány.

možné příčiny a komorbidity

  • Osifikace v přechodu mezi třetím sluchovým kotníkem (třmen) a vnitřním uchem ( otoskleróza )
  • Zánět středního ucha
  • infekce vnitřního ucha
  • Dysfunkce trubice
    • Trubice je spojení mezi prostorem středního ucha a nosu
  • Nedostatek krevního oběhu ve vnitřním uchu
  • Vada kožešin bubnu
  • uzavření ušního kanálu uchovým voskem nebo cizím tělem
  • PerilyMph Fistulas

Další možné příčiny:

Ztráta sluchu

Zděděná, získaná nebo věk související ztráta sluchu může být doprovázena tinnitus.

Akustický neurom

Tento benigní nádor stiskne nerv rohů. Kromě tinnitus může způsobit závratě a snížené sluch.

Menièreova nemoc

Menièreova nemoc je podvádění rotující swindule, ke kterému dochází v záchvatch. Během záchvatu dotčená osoba obvykle trpí nízkým zvukem a ztrátou sluchu.

Funkční poruchy krční páteře

Změny nebo blokády zejména u tří nejlepších kloubů krční páteře jsou možné, ale jsou kriticky diskutovány jako příčinu.

Oblast zubní čelisti

Pacienti s bolestí a poruchami maxisských svalů, čelistní klouby a zuby trpí výrazně častěji z tinnitusu než pacienti bez těchto tak, že se takto -vyzývají kraniomandibulární dysfunkce (CMD). U pacientů s tinnitus v důsledku CMD je obvykle normální sluch. Tato forma tinnitus postihuje hlavně ženy, většinou mladší věk.

Emocionální/psychologický stres

duševní choroby, jako jsou deprese nebo poruchy úzkosti, jsou rizikovými faktory pro vývoj zvuků uší. Asi polovina chronického tinnitus je nebo byla pod zvýšeným stresem.

Účinky léčiva

Řada léků, ototoxické léčiva, způsobují vedlejší účinky, které ovlivňují ucho. To nejen poškozuje slyšení, ale může také vyvolat tinnitus. Výběr těchto léků je:

  • Diuretické léky (diuretika)
  • Speciální antibiotika
  • Chemoterapeutická léčiva v souvislosti s léčbou rakoviny
  • Anti-malaria agent
  • Kyselina acetylsalicylová ve vyšších dávkách
  • Odhodlaná psychotropní léky

Další příčiny

  • Kardiovaskulární onemocnění, např. Srdeční arytmie, příliš vysoké nebo příliš nízký krevní tlak
  • Metabolická onemocnění, např. Diabetes nebo dysfunkce ledvin
  • Poruchy v hormonální rovnováze, např. Během menopauzy
  • Dreams lebky mozků
  • Nemoci centrálního nervového systému (např. Roztroušená skleróza), mozkové nádory, zánět mozku
  • Anestezie, zejména o míše (míchy anestezie)
  • Změněné tlakové podmínky v uchu, např. Prostřednictvím ponorů nebo letecké dopravy (barotrauma s negativním tlakem, CAISSON CHORES, když je nad nadměrným tlakem v uchu)
  • Zneužívání alkoholu

příznaky

Tinnitus může způsobit širokou škálu zvuků, které se mohou také lišit po celý den: píšťalka, hluk, kladivo, syčení, bzučení, zvonění, klepání nebo zbraň. Vypadají jednotlivě nebo smíšené, trvale nebo proměnlivé, otoky a decongestant, s konstantním zvukem nebo houpání, na jednom nebo na obou uších. Pacienti nejčastěji popisují vysoké tóny pípnutí nebo monotónní, hlubší hluk. S těžkou ztrátou sluchu to může být dokonce melodie. Pokud je k dispozici objektivní tinnitus kvůli vaskulárním procesům, můžete slyšet zvuky v hodinách pulsu.

Hluky uší jsou vnímány pacientem na jednom, uši nebo uprostřed. Objektivně měřili, že nejsou hlasitější než šumivé suché listy, těsně nad prahem SO -called sluchové hodnoty. Toto je limit, ze kterého někdo může slyšet zvuk individuálně.

Stres, fyzické nadměrné využití nebo konzumace alkoholu mohou být posilující. Někteří lidé vnímají svůj zvuk kvůli tichu, zejména v noci, a proto špatně spí.

V souvislosti se ztrátou sluchu je tinnitus vnímán hlasitější, protože zvuky z prostředí již neoderušejí.

Závratě a snižování sluchu může být doprovázeno akutním tinnitusem - zejména v průběhu padajícího sluchu.

Zejména v akutní fázi tinnitus je asi polovina postižených postižených příliš citlivá na hlasité zvuky v prostředí (hyperacusis). Na druhé straně tichá hudba, šelest nebo automobilový provoz vypadají příjemně, protože tlačí vnitřní hluk do pozadí.

Klasifikace do třídy

Zda a kolik a osoba, která ji utrpěla, je velmi odlišné. Forma dne je důležitá, jak se vypořádat s tinnitem a jakým typem je vnímán zvuk. Pro srovnatelnost mezi mnoha individuálními případy lékaři formulovali 4 závažnosti.:

Klasifikace podle Biesinger et al.

Stupeň 1 : Tinnitus je dobře kompenzován, tj. Neexistuje žádné utrpení

stupeň 2 : Tinnitus se vyskytuje hlavně v tichu a má rušivý účinek na stres a stres

Z stupně 3 Jeden hovoří o dekompenzovaném tinnitus

Stupeň 3 : Tinnitus vede k trvalému poškození v soukromé a profesní oblasti. V emocionální, kognitivní a fyzické oblasti jsou poruchy.

Stupeň 4 : Tinnitus vede k úplné dekompenzaci v soukromém sektoru. Postižení jsou považovány za neschopné pracovat kvůli zatížení.

Zkouška / diagnostika

Lékařská anamnéza, lékařská anamnéza pacienta je prvním krokem. Na základě toho může Ent již poskytnout počáteční posouzení závažnosti. Přesný možný popis zvuků uší a doprovodné příznaky umožňují vyvodit závěry o možných příčinách tinnitus. Jak dlouho se tinnitus vyskytuje, jak je vnímán a s jakým každodenním hlukem může být porovnán. Nejpřesnější popis je důležitý v diagnóze. Byly nehody, operace na hlavě, onemocnění uší nebo byl pacient trvale vystaven hluku? To vše je diskutováno o dotazníku nebo v rozhovoru s lékařem ENT.

Diskuse Anamnesis zahrnuje komplexní lékařské vyšetření. Obvykle zahrnují otoskopii nebo zrcadlení uší, vyšetření dutin a krku. Pokud je hluk ucha popsán jako synchronní s pulsem, je také poslouchána karotická tepna a je rozpoznán objektivní tinnitus.

Pokud je vyloučen objektivní tinnitus, lze pacientovo objem, frekvenci a schopnost sluchu řeči zkontrolovat různými testy sluchu. Kromě toho je kontrolován ušní tisk, vibrační chování bubnového pole (reflexní měření), funkčnost osicles (měření impedance/tympanometrie) a nervy rohů (měření sluchových nervů pomocí audiometrie mozkového stonku)) .

Betonová diagnostika tinnitus také obsahuje měření tloušťky tinnitus (intenzita v DB) ve vztahu k příslušnému prahu sluchu a frekvenční charakteristiky (rozteč šumu ucha v KHz)*. Různé studie se snaží najít a charakterizovat tinnitus, aby zahájily odpovídající léčebné postupy.

V případě potřeby bude lékař ENT spolupracovat s kolegy z jiných oblastí, např. Aby měl příčiny související s zubním prostředkem, slavnosti krční páteře, základní vnitřní onemocnění (např. Kardiovaskulární onemocnění) nebo mít psychologické problémy. >

terapie

Léčba Akutní tinnitus

Akutní tinnitus, ke kterému často dochází s náhlým snížením sluchu, by měl být zacházen jako s pádem sluchu, obvykle prostřednictvím kortizonového ošetření. Kromě toho by poškození nervu sluchu by mělo být vyloučeno jako možná příčina tinnitus.

Léčba chronického tinnitus

Komplexní informace a poradenství (poradenství)

V případě (& gt; 3 měsíce) (chronický) tinnitus, který probíhá již několik měsíců, je terapie založena na závažnosti stresu a možná existujících komorbidit (komorbidity). Hlavním cílem léčby je zlepšit kvalitu života pacienta a kompenzovat stresující stav.

Základem pro to tvoří komplexní informace a poradenství (poradenství). V kombinaci s psychoterapeutickou terapií je důraz kladen na změnu myšlení a behaviorálních vzorců. Tinnitus Habituation (obvyklé), tj. Přijetí a tedy možné „zapomenutí“ tinnitus a strategie rozptylování učení, podpora pohody, zvládání stresu je cílem.

Pozadí je terapie zvládání tinnitus (TBT). TBT předpokládá změněné vnímání sluchu, vyvolaného procesem změny v rozsahu sluchu v mozku.

Psychoterapeutický zásah

V případě chronického tinnitus je podle vědeckých studií nejlépe zkoumána psychoterapeutická nebo behaviorální terapeutická intervence, a proto vědecky doporučená metoda terapie.

techniky správy/relaxace stresu

Dostatečná relaxace je velmi důležitá pro pacienty s tinnitus v každé fázi nemoci. Tímto způsobem lze snížit velkou koncentraci na nesnesitelný zvuk. Relaxační dovednosti jsou učeny nebo podporovány řadou různých technik. Patří sem: autogenní trénink, biofeedback a progresivní relaxace svalů podle Jacobsona.

hörhilfen a sluchový výcvik

Pokud je ztráta sluchu, je důležitá dodávka naslouchátka, což obvykle také levně ovlivňuje tinnitus. S vysokou ztrátou sluchu se doporučuje použití implantátu kochlea. Kromě toho může být sluchová terapie podporována a vyškolena v inhibičních poměrech vnímání sluchu, pokud jde o tinnitus.

tinnitus no a tinnitus maska ​​

Výhody šumu, také nazývaného NOISER nebo Masker, nejsou dostatečně vědecky prokázány. Noiser Tinnitus vytváří měkký hluk, téměř jako protiútok. Výsledkem je, že mozek nařídí, aby tinnitus zněl jako nedůležité po chvíli a dotčená osoba ho již vnímá. S maskou jsou zvuky tinnitus utopeny a lze je tímto způsobem zmírnit. Funkce jsou částečně integrovány do sluchadel.

Music Therapy

V případě muzikoterapie v souvislosti s onemocněním tinnitus je sluch například znovu vyškolen s vědomým poslechem zvuků. Známé a milované kousky vzbuzují pozitivní vzpomínky. Sluchový trénink je zesílen variacemi těchto melodií. Vybraná hudba by měla být přizpůsobena frekvenci tinnitus. Metoda není vědecky zdokumentována, ale má v každém případě relaxační účinek a je vhodná jako podpůrná léčba. Podle vyšetřování německého centra pro hudební terapii bylo ukázáno, že u pacientů s tinnitus v muzikoterapii se hluk ucha po jednom roce ztichl a byl vnímán jako méně nepříjemný.

léky, výživové doplňky & amp; Akupunktura

Podle současného pokynu pro pacienta 2021 nemohou léky a výživové doplňky zlepšit chronický tinnitus. Neexistuje také žádný důkaz pro akupunkturu, ale to může zmírnit bolesti a napětí.

Léčba objektivního tinnitus

Pokud je diagnostikována objektivní tinnitus, onemocnění, které spustí, je léčena. Například cévní poruchy nebo vaskulární zúžení jsou chirurgicky eliminovány. Svalové záškuby jsou například potlačeny léky na léčbu epileptických záchvatů (antikonvulze nebo antiepileptiky). Opraveny jsou blokování v krční páteři nebo čelisti. Tato ošetření obvykle zajišťuje, aby uši udržovaly uši.