Cochlea-Implantat: Kosten, OP, Anwendung & Funktion

Implantát Cochlea: Aplikace, funkce, provoz, rizika & amp; Náklady

If Sound -Během, konvenční sluchové pomůcky již nestačí k kompenzaci ztráta sluchu Vložte implantát naslouchátka. Jednou z možností je implantát Cochlea (CI), což je implantát vnitřního ucha, který slouží jako elektronická náhrada poslechu. Za tímto účelem překlenuje funkci poškozených vlasových buněk, zajišťuje přímou stimulaci nervu rohu a tak se vyhýbá zhoršené části sluchu. Výsledkem je, že implantát je vhodný pro vážné až vysoce studené vnitřní sluch.

Oblasti aplikace - pro koho má implantát Cochlea smysl?

Na základě vložení implantátu Cochlea (CI) pro veškerá poškození vnitřního ucha , se zvyšujícím se
sluchová ztráta (hypakusis) , stejně jako zvážit, zda nestačí konvenční sluchové pomůcky . K tomu dochází, jakmile je zničeno několik vlasových buněk vnitřního ucha. Na rozdíl od dlouhodobého přesvědčení, že implantáty Cochlea lze použít pouze tehdy, když dojde ke ztrátě slyšení, může být zbytkové sluch zachován v dnešní době a je používán společně s výhodami CI. Je také možné hybridní dodávky a implantát a implantát. Tento formulář je k dispozici na jednom případě hostiny lidí s různým poškozením sluchu na uších a v případě dodávky. Nepostradatelným základním požadavkem je však přítomnost cochlea nebo nervu rohů.

Na jedné straně jsou hlavní cílovou skupinou

z implantátů Cochlea dospělí, kteří mají špatné vnímání jazyka kvůli závažnému, obě strany
ztráta sluchu , tím vyšší je pohled na úspěch.

Na druhé straně, děti , které měly od narození vysoký stupeň sluchu od narození nebo je získali v průběhu svého dětství, mohou být také dodávány s implantátem Cochlea. Čas intervence je zde také zásadní: existují zvláště vysoké šance na úspěch, pokud je implantát nastaven před věkem druhého roku. Po osmém roce života je získávání řečníka možné pouze v omezeném rozsahu ve věku raného nebo od narození.

Struktura - Jak je stavěn implantát Cochlea?

Kochleové implantáty vyrobené ze dvou složek jsou

: externí část, která obsahuje mikrofon, jazykový procesor, přenosovou cívku a magnety a vnitřní část - skutečný implantát - s cívkou příjemce, magnety a nosiče elektrod. První je připevněn z vnějšku za ušpiňováním, zatímco implantát sedí v temporální kosti, poblíž ušpilování pod kůží.

sluchová pomoc na hlavě

Spojení mezi baterií -operovanou venku a vnitřní částí je bezdrátová, přičemž přívod energie je realizován pomocí magnetické indukce pomocí pokožky hlavy. Kromě toho interní a externí magnety umožňují stabilní fixaci přenosových cívek na hlavě. Kromě toho existuje přímý kontaktní bod mezi implantátem a kochlem ve vnitřním uchu umístěním nosiče elektrody do samotného kochlea.

Jak funguje implantát kochlea?

Proces sluchu je zahájen implantátem Cochlea absorbováním zvukových vln pomocí vnější komponenty, která předává zvukové informace zvukovému procesoru. V procesoru jsou nejdůležitější signály přeměněny na digitální informace a odeslány do interního implantátu pomocí cívky vysílače.

Zde je další konverze - na elektrické impulsy, které se předávají k elektrodám v audio šnek. S pomocí elektrod je nyní spuštěna elektrická stimulace nervu rohu, aby se impulsy přenesly do mozku. V mozku jsou elektrické signály konečně identifikovány jako šum a vytváří se dojem poslechu.

Operace - Jak je vložení implantátu kochlea?

Před operací je důležité zvážit různé parametry: trvání kritické ztráty sluchu, jazykové dovednosti, stav nervu rohů, přítomnost dalšího vnímání a poruchy zpracování, také Jako motivace k trénování poslechu s CI, prognózy úspěchu implantace významně ovlivňují. Kromě toho jsou podrobné testy sluchu s naslouchátky a bez naslouchátka zaznamenány předem forma nosu a kvalita života, aby se zvážila, zda CI představuje vhodné řešení pro příslušného pacienta. Po kontrole vhodnosti se nakonec objeví přípravná otázka organizace rehabilitace a následné péče

Během intervence je za ucho zasazen dlouhý řez 5 - 8 cm. Holení vlasů je stěží nutné - na rozdíl od většího předpokladu. Jakmile je oblast vystavena, prohlubuje se do kostí lebky. To umožňuje vytvoření kanálu ve skalní noze, který sahá až do středního ucha a vytváří dostupnost kulatého okna. Do kanálu je nyní vložen malý vrták, kterým je do kochlea vyvrtána díra poblíž kulatého okna. Poté chirurg používá implantát skrz prosklenou díru, jehož kabely jsou připojeny k skalní noze. Během operace je implantát testován za účelem kontroly příchodu evokovaného podráždění na mozkovém kmeni. Nakonec, v závislosti na vybrané metodě, je kanál buď naplněn kostním materiálem nebo ponechán otevřený a otevření hlavy je šité.

Následující den po implantaci je sedadlo implantátu zkontrolováno pomocí x -lodi. Během prvních pěti až sedmi dnů dochází k ústavnímu ošetření, přičemž vlákno tahá většinou po sedmi dnech. Pokud se rána úplně uzdravila, první aktivace implantátu Cochlea se provádí asi jeden až dva týdny po operaci. Jemná nastavení a optimalizace nastavení poslechu zajišťují rostoucí zdokonalení poslechu v následujících měsících. Pravidelná kontrola a čekání na implantát Cochlea by nemělo být omezeno na toto období, ale stát se celoživotním, periodickou rutinou pro opravu nebo zabránění poruch v rané fázi.

Při první adaptaci začíná také intenzivní sluchový trénink , který trénuje interpretaci zvukových signálů přijatých s CI. Proces učení lze porovnat s učením nového cizího jazyka a je extrémně individuální. Pro všechny dopravce CI však existuje společná půda: Motivace a úsilí jsou předpokladem pro školení, ale - bez ohledu na intenzitu - povede k kvalitě sluchu srovnatelnou s přirozeným sluchem.

Rizika - jaká rizika dělá implantace implantátu kochlea?

Při vkládání implantátu vnitřního ucha jde o rutinní zásah, ale nezůstává bez rizik . Existuje riziko otitis média, mastoiditidy a možné poškození ušního bubínku. Po operaci jsou možná dočasná omezení obličejových a chuťových pohárků, která jsou v důsledku blízkosti frézování ohrožena. Kromě toho může existovat - většinou pouze dočasná - závratě nebo rovnovážná porucha. Je také dáno riziko anestezie a pooperačních infekcí chirurgických intervencí.

Výhody a nevýhody: Co mluví a co implantát Cochlea?

Stanovení výhod a nevýhod implantátu Cochlea lze implementovat pouze do omezeného rozsahu, protože úspěch je silná závislost na osobních předpokladech a motivaci školení. V souladu s tím lze rozhodnutí pro implantát nebo proti Cochlea učinit pouze na základě individuálně definovaných výhod a nevýhod. Zatímco CI zlepšuje účast v každodenním životě a pracovním prostředí, vnímání okolního hluku a hlasu může vést k zabezpečení, a tak se nevede k nevýhodám, nesmí být ignorovány.

Myšlenka mít optimální porozumění jazyku po implantaci bez dalšího úsilí je bohužel utopická. Kromě potřeby intenzivního tréninku v používání implantátu Cochlea a skutečností, že dokonalé poslech není proveditelný ani u CI, existuje také riziko identifikačního konfliktu. V závislosti na životním prostředí a době implantace se nositelé nemusí cítit ve světě slyšení nebo ve světě slyšení lidí doma. Může nastat hlavní střet zájmů, zejména u dětí sluchajících rodičů. Ale i s dospělými, kteří identifikovali poškození sluchu po celá léta, je to obrovský drastický zážitek.

náklady na implantát Cochlea

Náklady na implantát Cochlea jsou kolem 40 000 EUR a náklady na následnou péči jsou také nepřetržité. Zákonné zdravotní pojišťovny však obvykle pokrývají všechny náklady na chirurgický zákrok, rehabilitaci a následnou péči. Pokud jste vy nebo vaše dítě soukromě pojištěni, je nutná konzultace se zdravotní pojišťovnou, aby se zjistilo více o nákladech.

výrobce implantátu Cochlea

Cochlea implantáty jsou v současné době vyráběny čtyřmi výrobci: kochlear , oticon medical , Advanced Bionics a med-el .